Privatlån

Här kan du hitta privatlån med bra villkor och låga räntor. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som kan användas till att lösa övriga lån, renovering eller ren konsumtion. Denna typ av lån benämns även som blancolån eller konsumtionslån. Räntan på ett privatlån sätts i regel individuellt utefter låntagarens ekonomiska förutsättningar. Med anledning av att banken inte får någon säkerhet för lånet så är räntorna högre än på bolån. Däremot kan du räkna med en betydligt lägre ränta än om du tar ett snabblån eller en annan typ av högkostnadskredit. Här på Hitta Lånet kan du jämföra privatlån från flera olika banker och låneinstitut. Genom att göra detta kan du komma undan med en lägre ränta och på så sätt få en mindre kostnad varje månad. Tänk på att alla långivare i listan nedan ställer olika krav på de som ansöker om lån.

 

Jämför privatlån utan säkerhet

 

Varför ta ett privatlån utan säkerhet?

privatlånDet finns många anledningar till varför personer tar ett privatlån utan säkerhet. Låneformen har blivit väldigt populär tack vare att man just inte behöver någon säkerhet i form av till exempel en bostad eller bil. Istället lånar du den summa du behöver och återbetalar lånet under en period som du finner lämplig. Detta helt utan att du behöver lämna något i pant till banken eller lånebolaget. Det många uppskattar med privatlånet är att lånet kan användas till vad som helst. Även om man i låneansökan numera måste ange vad syftet med lånet är så är detta inget som brukar i frågasättas av banken.

Inte sällan används privatlån utan säkerhet i syfte att samla befintliga smålån och krediter. Detta då det ofta är mer gynnsamt med ett privatlån än exempelvis ett snabblån eller en avbetalning. Genom att samla alla mindre lån man har kan man snabbt komma ner i både ränta och avgifter. Detta gör att man på ett effektivt och enkelt sätt minskar sin månadskostnad. Dessutom finns alla uppgifter om ens skuld samlade på ett och samma ställe.

Villkor för blancolån

Villkoren och kraven för att få ta ett blancolån eller ett lån utan säkerhet kan se lite olika ut beroende på vilken långivare du vänder dig till. Enligt vår erfarenhet så är storbankerna de aktörer som ställer högst krav på sina låntagare. Vänder du dig exempelvis till Nordea eller Swedbank för att låna så kommer du med största sannolikhet att bli nekad om du har betalningsanmärkningar. Detta är inte självklart om du istället vänder dig till ett mindre låneinstitut eller väljer att ansöka om privatlån via en låneförmedlare. Det finns dock ett par gemensamma krav för de allra flesta aktörer på marknaden. Dessa är att du som ansöker om privatlån ska ha fyllt minst 18 år samt vara folkbokförd i Sverige. Därtill är det inte tillåtet med några aktiva skulder hos Kronofogden. Har du detta så får du avvakta till skulden är reglerad inna du kan ansöka om lån igen.

När det gäller själva lånevillkoren så ska lånen betalas tillbaks under en avtalad återbetalningstid. Denna period kan vara under mellan alltifrån ett år till femton år beroende på vad du önskar. Återbetalningen sker månadsvis via antingen en faktura och manuell betalning eller autogiro. Väljer du e-faktura eller autogiro så kan du i regel spara in lite pengar då du i de flesta fall slipper betala någon aviavgift.

Individuell ränta på privatlån

individuell räntaNär det gäller räntan på privatlån så sätts denna vanligtvis individuellt. Det finns dock ett fåtal långivare som har en fast ränta som då gäller för samtliga låntagare. Men du bör ändå räkna med att den aktör du vänder dig till för att ansöka om lån arbetar med individuell räntesättning. Detta innebär att den ränta du får baserar sig på din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet avgörs genom en kreditbedömning där långivaren bland annat ser över din taxerade inkomst, dina boendekostnader samt eventuella skulder och/eller betalningsanmärkningar. Om du har en god ekonomi kommer du med största sannolikhet erbjudas en låg och fördelaktig ränta. Om du istället har en låg inkomst, skulder och kanske ett par betalningsanmärkningar så kommer räntan att vara högre.

Alla låneinstitut och banker erbjuder olika räntor på sina privatlån. Man erbjuder därtill olika ränta till olika låntagare. Med anledning av detta brukar man bara gå ut med ett räntespann på sin hemsida. Ett sådant spann kan exempelvis vara mellan 2,95-29,95%. Exakt hur din ränta kommer att se ut får du först reda på när du gjort en låneansökan.

Vanligt med annuitetslån

De flesta privatlån som erbjuds på marknaden är annuitetslån. Detta innebär att den summa du betalar till banken varje månad under lånets löptid är densamma. På så sätt är det enkelt att hålla koll på kostnaderna som är knutna till lånet. Det blir också lättare att planera sina inkomster och utgifter då summan av återbetalningen är konstant. Vad som däremot varierar under lånets löptid är själva fördelningen av innehållet i månadskostnaden. Precis i början när du börjar betala av på ditt lån så består månadskostnaden främst av ränta. När du börjar närma dig slutet av lånets löptids så kommer majoriteten av pengarna som går iväg varje månad att bestå av amortering. Amortering är återbetalning av själva skulden medan räntan är priset du får betala för själva lånet.

Till skillnad mot exempelvis rörlig ränta som du kan ha på bolån så är räntan på privatlån utan säkerhet ofta den samma under hela lånets löptid. Detta kan dock variera och är något du bör kolla upp redan innan du väljer att acceptera ett låneerbjudande. Även om några procent hit och dit inte känns som särskilt mycket så kan en ändring av räntan göra stor skillnad på den totala kostnaden man betalar för ett större blancolån. Du kan jämföra räntor och lån hos www.mystep.se innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ta.

Olika typer av amortering

Annuitet

Rak amortering

Ändrad annuitet

Serieamortering

Så fungerar en kreditupplysning

I samband med att du ansöker om ett privatlån så kommer långivaren i fråga att göra en kreditbedömning för att bedöma din kreditvärdighet. Detta är något som måste göras enligt lag då låneinstitut och banker är bundna till att följa en god kreditgivningssed. Att låna ut pengar till individer som inte har någon återbetalningsförmåga är inte moraliskt riktigt. Inte heller är det hållbart om man vill ha ett samhälle och en ekonomi som fungerar för alla. Därav görs det alltså alltid en sedvanlig kreditbedömning innan ett privatlån utan säkerhet godkänns. Det finns dock varationer av hur detta görs. När det gäller större lån och inte så kallade snabblån så inhämtas kreditupplysningen i princip alltid från UC. UC står för Upplysningscentralen och är Sveriges främsta kreditupplysningsföretag. Företaget ägs gemensamt av de fem största bankerna i Sverige.

När ett lånebolag inhämtar en kreditupplysning från UC om dig så får detta bolag all nödvändig information för att kunna bedöma din kreditvärdighet. Det handlar bland annat om uppgifter rörande din inkomst, dina fastighetsinnehav, dina skulder samt eventuella betalningsanmärkningar. När en UC koll görs så får du en förfrågan hos Upplysningscentralen. Att ha för många förfrågningar i sin UC kan vara ett tecken på en rörig ekonomi. Det är åtminstone så många låneinstitut tolkar det. Därför ska man försöka att inte samla på sig alltför många förfrågningar i onödan. Gör du detta riskerar du att bli nekad framtida lån då din kreditvärdighet drabbas negativt av förfrågningarna.

Försäkra dig med ett låneskydd

LåneskyddNär man lånar pengar utsätter man sig alltid för en viss ekonomisk risk. Ingen människa kan sia exakt om hur framtiden kommer se ut. Vare sig när det gäller våra relationer eller vår ekonomi. Det finns alltid en risk att man exempelvis blir sjuksriven eller arbetslös. Detta trots att det kanske känns helt osannolikt i detta nu. Vill man försäkra sig om att det finns teckning för att kunna återbetala sitt lån även om ens livssituation skulle förändras så kan ett låneskydd vara en bra idé. Ett låneskydd fungerar precis som en försäkring som du tecknar på ditt lån. Denna försäkring ger dig ett ekonomiskt skydd om du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller hamna i långvarig sjukskrivning. Skulle dessa situationer inträffa så aktiveras låneskyddet och dina månatliga avbetalningar regleras. På så sätt slipper du oroa dig för att få betalningsanmärkningar eller hamna hos Kronofogden. Hur de olika låneskydden ser ut samt exakt vad som ingår varierar mellan olika långivare.

Tycker du att det låter intressant med ett låneskydd så bör du först se över vad kostnaden för skyddet blir. Inte sällan så handlar det om en relativt hög avgift som baserar sig på månadskostnaden för lånet. Du ska inte bli förvånad om avgiften för låneskyddet ligger på mellan 8-10% av din månatliga kostnad. I realiteten kan du alltså komma att få betala 150 kr extra i månaden för ett lån som har en månadskostnad på 1500 kr. Man får helt enkelt göra en bedömning av huruvida skyddet är värt denna kostnad eller ej.