Att köpa ett hus eller en bostadsrätt är antagligen ett av de största köp du kommer göra i livet. Trots det så går det inte sällan väldigt kort tid från det att det första budet är lagt tills dess att man står som ägare till det nya huset. Därför är det alltid bra att vara förutseende så att man har koll på allt och är väl förberedd när den stora dagen väl infaller. Detta sparar både tid och kraft och minskar risken för obehagliga överraskningar. Redan när man börjar titta på hus på Hemnet och gå på visningar bör man ansöka om ett lånelöfte. På så sätt vet du hur mycket du kommer få låna och kan således känna en trygghet när drömhuset dyker upp. Om du inte redan har ett lånelöfte så finns det en hel del fakta som kan vara bra att känna till. Bland annat amorteringskravet är bra att hålla koll på för att få ett hum om hur mycket man kommer få låna och hur stor del av lånet man måste amortera varje år.
I juni 2016 infördes ett första amorteringskrav för att undvika sårbarheter i den svenska ekonomin. Innan dess kunde man se att en låg marknadsränta fick allt fler hushåll att dra på sig stigande skulder. Det var fram till det första amorteringskravet dessutom väldigt lätt för svenskar att ta lån. Med amorteringskravet fick banker möjlighet att ställa högre krav på låntagare vilket ledde till att färre personer skulle riskera att skuldsätta sig. Som låntagare är det lätt att tro att boräntan alltid ska vara låg. Detta leder till en viss optimism som kan slå bakut om räntan helt plötsligt skulle stiga med några procent.
Det första amorteringskravet gäller fortfarande och drabbar de personer som tecknat bolån mellan juni 2016 och mars 2018. Lån som tecknats efter mars 2018 omfattas även av det skärpta amorteringskravet som vi kommer till senare. Innan vi reder ut vad amorteringskravet innebär så bör det sägas att detta enbart är ett minimikrav. Banker och låneinstitut har alltså rätt att ställa högre krav än vad som specificeras i amorteringskravet. Kravet innebär att bolån på över 70% av bostadens värde måste amorteras med minst 2% per år. Har du däremot ett bolån på mellan 50-70% av bostadens värde så måste amortering ske med minst 1% per år. Vidare kan alltså banken ställa högre krav men dessa regler gäller samtliga bolån som tecknats efter den 1:a juni 2016.
Eftersom det första amorteringskravet inte riktigt fick de effekter som efterfrågades gav Finansinspektionen förslag om ett skärpt amorteringskrav. Regeringen fattade därefter beslut om att införa detta skärpta amorteringskrav i mars 2018. Utöver de bestämmelser som redan finns i det första amorteringskravet så tillkommer ytterligare amortering om låntagaren lånar mer än 4,5% av hushållets årliga bruttoinkomst. Är detta fallet så måste låntagaren amortera ytterligare 1% av den totala skulden.
Utöver amortering så betalar man boränta på sina bolån. Boräntan är i skrivande stund väldigt låg men har ändå viss varians emellan olika banker. Så länge Sverige har en låg styrränta kommer även boräntorna hålla samma nivåer. Andra faktorer som påverkar boräntan är konkurrens och kreditrisk. Räntan på bolån sätts individuellt utifrån parametrar så som lånebelopp, bindningstid och marknadsränta. På bankernas hemsida måste man enligt lag redovisa listräntor. Dessa behöver dock inte avspegla vad du som kund får i ränta. Istället är det vanligt med ränterabatter om man kan påvisa en god ekonomi eller om man samlar sina banktjänster hos en och samma bank.